Loading...

Da li ste znali da se dečiji vid razvija tokom prvih pet godina. Neke preglede vida lekar obavlja odmah po rođenju, a nakon prvog rođendana slede redovne kontrole vida pri sistematkim pregledima.
Ukoliko postoji potreba, ne treba čekati sistematski pregled, nego vanredno otići kod svog oftalmologa i to ako primetite sledeće:
• Pri igranju dete drži igračke pred nosom
• Često naleće na predmete i ćoškove, čak i kada se kreće po poznatom prostoru
• Često čkilji ili naginje glavu na jednu stranu dok gleda u neki predmet
• Starija deca se žale na umor ili glavobolju
• Gleda razroko (ne odnosi se na bebe) ili su zenice različite veličine.
Veoma je važno da se pregledi ne preskaču, zato što je prekasno da se neki pregledi obave nakon napunjene pete godine. To vam može delovati čudno, ali nakon toga mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa nošenje naočara vise ne pomaže. Vas oftalmolog ce odrediti da li je dete dalekovido ili kratkovido i da li ima astigmatizam.

Kako izabrati okvir za dete?

Pravi okvir za dete biraju roditelji zajedno sa detetom. Ukoliko je dete malo, roditelji odlučuju koji je najpogodniji okvir. U tim situacijama treba voditi računa o lakoći i udobnosti. Najbolje je da to budu okviri od silikona namenjeni deci do dve godine. Kasnije kada je dete starije ukoliko su prve naočare u pitanju, treba poštovati izbor deteta jer to utiče na zadovoljstvo i želju za nošenjem naočara. Osim izgleda rama, posebnu pažnju posvetite odabiru prave veličine. Potrebno je da ram dobro stoji na nosu, da ručke rama ne klize ili ne spadaju pri saginjanju glave.

Trenutno na nasem trzistu, apsolutnu prednost, dajemo dečijim linijama iGreen i Swing. To su dve linije koje su se izdvojile kvalitetom i dizajnom, pa i povoljnom cenom.