Loading...

Kada tokom čitanja shvatite da su vam ruke postale „prekratke“, nemate dovoljno svetla, a oči postaju sve umornije, velika je verovatnoća da ste ušli u doba kada očno sočivo počinje gubiti svoju elastičnost uz smanjenje akomodacijske sposobnosti oka. Takva greška oka naziva se presbiopija.

Presbiopija se može ispraviti progresivnim sočivima za naočare  koje imaju više dioptrija s postupnim prelazom između dioptrijskih jačina što znači da ispravljaju refrakcijske greške na raznim udaljenostima – od bliskih, srednjih do dalekih. Ukratko, omogućuju vam oštar vid na svim udaljenostima bez potrebe za menjanjem naočara.

Ograničenje im je što imaju suženo vidno polje na srednjim i bližim udaljenostima te veća cena od monofokalnih, ali ukoliko vam trebaju naočare za daljinu i blizinu, progresivne naočare, praktično su rešenje za vas.

Posljednjih godina proizvodjači su uložili mnogo napora u istraživanje kako bi usavršili svoja progresivna sočiva za naočare. Ostvaren je napredak u poboljšanju stabilnosti i fokusa sočiva u svim smerovima. Dizajn baziran na tranziciji, omogućava organsko simuliranje prirodnog vida, odnosno obostranu obradu površine sočiva koja je i koja garantuje da ćete se brzo navići na nove naočare zahvaljujući širokom vidnom polju bez distorzija i brzoj interakciji između blizine i daljine.