Loading...
  • Bulevar Zorana Đinđića 12ž, lokal 9, Novi Beograd
  • Pon - Pet: 10h - 19h, Sub: 10h - 15h

Određivanje dioptrije za naočare

Određivanje dioptrije za naočare vrši se kompjuterizovanim aparatom poslednje generacije. Dobijena dioptrija se optimalizuje kako bi korisnik naočara dobio adekvatnu korekciju za određenu udaljenost. Kod korisnika do 40-te godine to je obično jedna dioptrija za sve udaljenosti, a za starije dve i više. Dioptrije mogu biti minus (-) miopija ili plus (+) hipermetropia.

Korisnici preko 40-te godine počinju da imaju problema sa akomodacijom i zato se javljaju prvi simptomi presbiopije, odnosno dobijaju mali plus (+) za blizinu.

Takođe treba uzeti u obzir da je u današnje vreme gotovo nemoguće zamisliti život bez kompjutera, smartfona i tablet uređaja. To nas dovodi u situaciju da nam je potrebno nekoliko različitih udaljenosti na blizinu. Npr. ukoliko koristite desktop računar, monitor se nalazi najčesce na udaljenosti od 60-100cm. Za tu udaljenost Vam je potreba jedna korekcija i jačina naočara. Ali, ako više koristite laptop računar, tablet i čitate štampane medije, udaljenost je najčešća 40-60cm. Dakle sa smanjenom udaljenošću korekcija se povećava. U situacijama gde koristite sve udaljenosti postoje rešenja u vidu Progresivnih ili kancelarijskih sočiva. (ovde ubaciti link da vodi na resenja iz profilensa I progresiv centar.)